manifest de maig, l'espai de debat de l'anticapitalisme i de l'ecosocialisme.

Per contactar, contribuïr o adherir-se a aquest espai d'opinió ens podeu enviar un mail a verdiroig@hotmail.com

dilluns, 22 de desembre del 2008

TEMPS DE LLUITES I RESISTÈNCIES. TEMPS D'ANTICAPITALISME I ALTERNATIVA

SOLIDARITAT INTERNACIONALISTA 
AMB EL POBLE PALESTÍ. 
PER UNA SOLIDARITAT ACTIVA HUMANITÀRIA.
PER UNA SOLIDARITAT ACTIVA POLÍTICA.
DES DE CATALUNYA: QUE EL GOVERN TRIPARTIT TRENQUI RELACIONS POLITIQUES, CULTURALS I COMERCIALS AMB EL GOVERN D'ISRAEL. 
PROU LOBBIES I PROU IMPUNITAT.
MENYS PARAULES I MÉS FETS. CAROD+HUGUET, PROU PROPAGANDA!
PARTICIPEM A LES MOBILITZACIONS
EN SUPORT AL POBLE PALESTÍ.





El passat dissabte 20 de desembre, membres del corrent Manifest de Maig van tractar diversos temes relacionats amb la situació política actual i amb els resultats de l'assemblea nacional d'ICV. L'any s'acaba amb els debats viscuts al sí de diverses organitzacions a "l'esquerra de la socialdemocràcia". Parlem de les assemblees d'EUiA, de Izquierda Unida, d'ICV i, també, de les propostes que arriben des de l'esquerra anticapitalista que existeix més enllà de les formacions parlamentàries. També és ocasió de parlar del recent congrés de les Comissions Obreres de Catalunya i del congrés confederal de Comissions. A banda de les interioritats de cada àmbit, vivim temps de fort impacte de la crisi capitalista (la crisi té aquest nom i no convé assajar amb eufemismes i adjectivacions de conjuntura). A Manifest de Maig interessa parlar de l'estat actual de l'esquerra del nostre país, dels moviments socials, dels sindicats i dels àmbits d'intervenció que -en teoria- han de desenvolupar un paper decidit d'alternativa, lluita i molbilització.
Hem parlat de la darrera assemblea d'ICV. MdM va protagonitzar debats incidint en posar damunt de la taula el model de partit, el sentit sociopolític d'un projecte ecosocialista, la necessitat de fer evident la deriva institucional que afecta l'esquerra de govern i, per tant, el handicap que suposa aquest extrem en la seva ubicació en relació al moviment real que generen els sectors protagonistes de lluites davant de les tendències dominants de la reinvenció capitalista.
La perspectiva d'una coalició sociopolítica, a partir d'ICV i EUiA, s'esvaeix quan uns i altres prioritzen els nexes unitaris en funció de l'agenda electoral i de les possibilitats de reeixir en un context de forta polarització entre PSC i CiU. Cal afegir, amb coneixement de causa, que els signes d'entesa mínima entre ICV i EUiA varien en funció de realitats sectorials o locals, del treball de base d'uns i altres i de la capacitat d'autonomia que puguin tenir a l'hora d'establir complicitats amb els moviments socials i els sectors critics de l'esquerra més combativa.
El nou curs d'IU, amb l'equilibri impossible entre families enfrontades, pot incrementar encara més aquest complicat camp de les relacions entre els dos grups. Temps al temps.
A la reunió de MdM s'ha observat, també, el moviment que significa a escala europea l'aposta per un nou partit o moviment de signe inequívocament anticapitalista que comença a expressar senyals al sí de l'estat espanyol i de Catalunya i que, de llarg, ofereix nous elements de debat allunyats de les querelles permanents de l'espai comunista o dels marges de l'esquerra governamental. Noves línies, doncs, d'atenció i pluralitat.

En termes de política espanyola i catalana, la reunió de MdM ha mostrat una preocupació per les línies mestres de la politica de "pactes nacionals" del tripartit, especialment la darrera sobre immigració, de matriu conservadora i molt orientada sota l'influx del nacionalisme excloent (la retòrica pseudocultural de la integració). Per no dir els paquets de mesures estatals de clara filosofia "Corbacho" (de línia dura i d'Europa-fortalessa). L'altre pacte nacional que suposa una subordinació als interessos sociovergents i a les pressions del sector privat és el de la LEC, que mereix una contestació més decidida al carrer i als centres docents i a la comunitat educativa. Amatents, caldrà que estem, a l'horitzó del pacte d'infrastructures que haurà de bregar amb el pressing de l'establishment economic i la suprastructura comunicativa dels poderosos encapçalada per la premsa ultraliberal del grup Godó i afins. Es vol imposar un model de creixement desorbitat amb unes infrastructures fetes a la mida dels interessos dominants en detriment de les necessitats públiques de transport, comunicació, organització social i equilibri mediambiental.
Lligat a aquest darrer tema, el serial del finançament necessita un debat addicional centrat en l'ús de la despesa pública que, hipotèticament, es derivi al servei d'un país i d'uns sectors socials que no podem acceptar el model privatitzador, segregador, excloent i faraònic propulsat i imposat pels poderosos.

MdM recolza i anima els estudiants en les lluites contra el pla Bolonya i demana la retirada d'expedients i expulsions. En la mateixa línia es valora com exemplar el combat estudiantil, obrer i social a Grècia. Un combat historic contra els efectes d'un capitalisme que no té fronteres.

Obrim debat. Començarem l'any 2009 amb totes les línies d'atenció obertes al combat per una esquerra compromesa en les lluites davant de la crisi capitalista. Des de dins d'ICV. Des de fora d'ICV. En favor del sentit anticapitalista ineludible que comporta una esquerra de transformació social.
L'any 2008, ha estat el dels quaranta anys del maig del 1968 a França. Un 2008 que es tanca amb el desembre de les revoltes a Grècia. 
Per un any nou 2009, anticapitalista 100%.
Manifest de Maig, desembre de 2008  

33 comentaris:

Anònim ha dit...

molt de xerrar contra capitalisme i què? proposeu revolució? tots al carrer contra el govern de la generalitat? és indecent que amb la crisi us vulgui jogar al pim pam pum esquerranista com si això fos l'any 1968 quan estem en camí d'un finançament optim i tenim el baluard del darrer govern d'esquerres ferm que pot quedar a tota Europa.
molt maco això de les manifestacions i que si tomba que si gira.

l¡esquerra esta obligada a governar sense floritures radicals amb sindicats que facin ajut i serveis i amb entitats resoponsables.
ens juguem molt prestigi com a partit i com a pais model d'esquerra oberta.

naftalina ultraesquerrana en aquesta web

Anònim ha dit...

s/guis/g Fantàstic perquè veig que no has entès res.
Si haguessis estat atent a l'Assemblea d'ICv haguessis vist en aquest corrent alguna cosa més que compromís i seritat, molta més que fins i tot els dirigents d'ICV.
Salut i bones festes.

Jordi

Anònim ha dit...

diu el primer comentarista que tenim un govern d'esquerres baluard a nivell europeu.
el govern és social-liberal, mireu qui talla el bacallà i com. Montila! el PSC! el partit megaprofessional! infumable. Bah! kin govern!

destinem energies a l'esquerra méslluitadora i anticapitalista, a fer camí al carrer, a plantar cara al sistema capitalista i als que el volen reformar amb diners de tots. Joves estem prenent la paraula. En J. de joves d'esquerra verda ja li vaig dir que han de rectificar i em deia que si volia saber hi havien plataformes critiques en aquest blog i ja ho veig. Kollons i tant!

ICV-EUiA han d'abandonar aquest govern i renunciar als càrrecs, han de sumar-se a les lluites, despertar de l'abducció professional i recuperar l'instint perdut de lluitar sense pausa. Kollons!

Aquest sistema és una estafa i des del govern tripartit es gestiona dins dels plans del poder financer català i espanyol.

menys mossos i més ajut als pobres!

Maxi ha dit...

Es cert, la esquerra esta obligada a governar sense floritures... Fent la transformació social necessària per buscar aquell principi bàsic: LA IGUALTAT.

La societat que es basa en un sistema capitalista mai serà igualitària, sent com es generadora de les grans desigualtats entre classes socials.
Les classes dominants mai voldran perdre el poder el control del capital, basant les seves accions en el principi bàsic de acumulació dels guanys i forces de producció en les seves mans.

O es juga a buscar un camí diferent aquest -el capital no té cap cara amiga, a diferencia del que ens volen fer creure-, o acceptem com a dogma el sistema i apliquem mesures per "socialitzar-lo", sense qüestionar el matrix generador de tot plegat.

ICV va recollir els principis de lluita del PSUC, incorporant les noves formes de lluita anticapitalista del moment, amb els moviments altermundistes i ecologistes... Que va quedar de tot plegat, si no acceptem dir que som anticapitalistes??. On son tots aquests moviments socials que donaven cohesió i contingut al valor ideològic de l'ecosocialisme??.

Tornem als principis, reflexionem sobre on som -ideològicament parlant-, que som i que volíem ser. Socialdemocracia verda o Ecosocialisme??. Introduir aquests debats son mostra d'irresponsabilitat??.

Anònim ha dit...

senyors meus, el tema és més cardat del que pinteu i necessitem fer fort el govern i no pas practicar aventures del sefle XIX. El nou segle ens demana una esquerra inteligent que proposi i governi i unes fortes aliances amb les esquerres de tot el món i amb el centre esquerra per evitar dretes. El significat de OBAMA sembla que no el voleu entendre des del dogma. OBAMA desvetlla l'esquerra del món occidental i pot fer revulsiu per Europa. Encara que no sigui esquerra a l'estil europeu OBAMA és esperança, ecologia i fiscalitat progressista i per tant és a tenir en compte. És l'esperança d'una gran esquerra del món. Herrera va visitar la campanya Obama i la valorava bé.

DESPERTEU DEL VOSTRE DOGMATISME I FEM LA GRAN ESQUERRA VERDA, MODERNA I RADICAL.DEMOCRÀTICA.

Anònim ha dit...

després de llegir el darrer comentari, em pregunto on s'ha arribat per haver de llegir apologies centristes d'aquesta dimensió o de centre-dreta per dir-ho més concretament. Si el comentarista aquest és d'ICV caldrà que els nous dirigents s'ho facin mirar això i mesurar quins són els limits d'un partit que es defineixi d'esquerres.

Anònim ha dit...

renovar l'esquerra passa per replantejar les coses de dalt a baix començant per fotre el camp del govern de la generalitat i sumant-se a les mobilitzacions i no perdre el nord que no és altre que el socialisme, la revolució i denunciar el capitalisme bestial que oprimeix l'humanitat. Vinc de fer una visita nadalenca a la web d'ICV i els enllaços m'han portat al vostre espai que sembla un oasis enmig de les informacions sense empenta que es llegeixen al web nacional d'ICV.
Sembla que el vostre missatge, companys del Manifest de Maig, no els cola gaire als del grup dirigent. sensació tinc de que que ICV no és un partit massa preocupat per lluitar i reivindicar i s'assembla cantiduby al PSC o a ERC que no surten del rollet eleccions i eleccions i canta que salta. plis plas.

Falta nervi a ICV !!!!

Anònim ha dit...

sou valents els del manifest. us esteu distingint per ser consciencia critica d'un partit que cada dia s'assembla més als altres. No tindreu recompensa en càrrecs i bussines, però almenys heu plantat la bandera roja en una casa verda moderada. ANIMS I BON ANY REVOLUCIONARI.

Anònim ha dit...

cal exigir del tripartit i de l'estat la ruptura de relacions amb israel i deixar de fer el passarell amb viatges oficials, comercials i culturals a aquell estat. també cal estrenyer relacions amb els isrelians critics i apostar per una intervenció dels cascos blaus a Israel que ocupi aquest estat fins que restitueixi els drets dels ocupats. Israel és una barbaritat com a projecte d'estat oupant per designi diví. Una ocurrència que està portant morts i més morts.

tot això és impossible. Manen molt i tenen la comprensió general dels estats "civilitzats".

El lobbie mediàtic va per feina.

Obama té un sionista en seu projecte de govern dant de tot.

Si USA es mullés... però no ho faran.

tot és tremendament grotesc, inhumà i fals.

morts i morts, sempre igual.

Anònim ha dit...

foteu pena tots plegats, no deixeu de ser 4 arreplegats

Anònim ha dit...

"ARREPLEGATS" però que NO volem ser politics professionals i tampoc volem deixar els principis en detriment d'un govern o d'una imatge. Ens agradaria que tota la gent d'ICV participés de les mobilitzacions anticapitalistes sense por i que fes fort aquest moviment que formem els "arreplegats" que no ens conformem en la maquinària electoral.

Anònim ha dit...

arreplegats dels pebrots que us voleu carregar el govern d'esquerres i desprestigiar la tasca de Joan Saura al capdavant de la seguretat pública del país.
Esteu perdent el temps en desagastar el treball fet amb il·lusió i participació.

Anònim ha dit...

seguretat pública? com? fitxant i fent arxius amb noms de militants anticapitalistes. El dia que els mossos empaitint els capitalistes..jo firmo!

Anònim ha dit...

ICV - EUIA estan en un govern que manté relacions politiques, comercials, universitaries amb l'estat terrorista d'Israel.

a què esperem?

caixa o faixa. sense comentaris.

Anònim ha dit...

amb aquest manifest de maig de fer-se realitat acabariem tenint una ICV totalment convertida en un inutil muntatge antisistema.

Fem govern i pensem en els problemes de la gent. No estem en temps de discursos i si estem en temps de fer pinya d'esquerres des de la generalitat com a cas unic a europa de govern d'esquerres amb fermes propostes per gestionar una realitat dificil.

Anònim ha dit...

Pep: quin nivell que tens, mare meva!

Anònim ha dit...

fa lleig dir que el govern col·labora amb Israel quan tots sabem que és normal i no s'ha de barrejar.

una mostra més de que lluiteu contra el tripartit des de dins.

tipic trotskisme, molt tipic.

govern d'esquerres!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

normal? com pots considerar "normal" que un govern d'esquerres col·labori amb Israel en moments com els que estem visquen? En tot cas, digues que és complex, o que és complicat, però..."nomal", francament trist!
i la teva al·lusió al trotskisme és del tot psicodèl·lica!
a veure si afinem una mica amb l'argumentari!

per una esquerra de combat!

Anònim ha dit...

vinga esquerranisme, vinga esquerranisme i res més que esquerranisme... si hem de fer un pla d'ajut social, pregunto: sou capaços de fer alguna cosa?
vinga esquerranisme, vinga esquerranisme.
Quins nassos, tenim un dels pocs governs d'esquerres d'occident i els esquerranistes no el voleu.
Quins nassos sempre. VINGA ESQUERRANISME I QUE PENQUIN ELS ALTRES!
OH si que maco la pancarta i el crit o si o si i el govern d'esquerres que el defensi Santa Rita, oi?????
m'equivoco??????????????????????

Anònim ha dit...

increïble!

Anònim ha dit...

pilar rahola ja ha executat la seva sentència, la que els lobbies li encarreguen, mireu la perla:

"Veamos, pues, las preguntas, dirigidas especialmente a los pancartistas que vociferan su odio a Israel por las calles de nuestras ciudades, la mayoría sospechosos habituales, desde los convencidos de la izquierda intolerante, siempre preparados a levantar el puño contra Israel, hasta los múltiples sectores del islamismo. Curioso, por cierto, este pornográfico compadreo. Los que salen a la calle dicen hacerlo a favor de la libertad de Palestina. "

Podeu llegir el text senser a:http://www.desdeisrael.com/NOTAS09/hasbara09/la-histeria-anti-israeli-PilarRahola-060109.htm

Anònim ha dit...

ICV : CANYA A ERC I TALLAR AMB ISRAEL!

Anònim ha dit...

no entenc que té que veure aquest blog amb el que representa ICV, francament esteu fora de la bola. Us ho haurieu de replantejar. Sou llibertaris o què?

Anònim ha dit...

compte amb la boira, mai se sap qui està dins o qui està fora.

Maxi ha dit...

Es fa difícil, que una formació com ICV que tindria que ser el reflex de la gent d'esquerres, amb plantejaments clarament transformadors, amb esperit de superació d'aquest sistema generador de desigualtats, que fins enguany es declarava com a exponent de la cultura per la pau.., es fa difícil que els militants i ciutadans que demanen amb veu alta UNITAT DE LLUITA contra actuacions absolutament indefensables del govern Israelià, demanant als nostres governants -siguin del partit que siguin-, que actuïn amb la contundència necessària per aturar aquesta massacre, puguin ser atacats per suposats defensors del GOVERN D'ESQUERRES des de aquest bloc.

El govern es una eina per desenvolupar les actuacions i polítiques necessàries per transformar la societat. A partir de les seves actuacions podrem definir -segons la perspectiva subjectiva de l'actor- si fa o no polítiques d'esquerres, i no només pel fet de declarar-se com a tal, i més si dona l'esquena aquells ciutadans i militants que varen dipositar la seva confiança en el seu projecte.

Defensem un govern d'esquerres, amb POLÍTIQUES D'ESQUERRES.

Herrera ja a fet declaracions demanant al govern central que aturi la venda d'armes a Israel, i que cridi a consulta a l'ambaixador. ICV té que ser dur també amb el govern Català i exigir finalitzar tota col-laboració econòmica i en altres àmbits mentre duri l'agressió a Gaza.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Les bases del capitalisme mundial integrat (CMI) són intocables i passen, entre moltes coses més, per l'statu quo israelià, l'imperi americà i la coexistència en un mateix paquet de la democràcia representativa (amb limits) i la dictadura (intocable) del capital.

Davant d'això: cal coordinar lluites, resistències i posicions en favor d'un altre món possible.

l'anticapitalisme politic necessita creixer i desmarcar-se del reformisme integrat del social-liberalisme i la dreta.

El tripartit és una mostra clara de la subordinació de l'esquerra als dictats d'aquest C.M.I.

Des de fora d'ICV només hi ha una unitat, la més important: unitat en les lluites, en les resistències i en la creació d'espais d'esperança.

Des de Revolta Global (i des d'espais semblants) treballem en aquesta direcció i diem ben alt:

ÉS POSSIBLE UNA ESQUERRA A L'ESQUERRA DEL POSSIBLE.

Anònim ha dit...

visca icv
fora trotskistes

Anònim ha dit...

QUÈ TÉ QUE VEURE AQUEST BLOG AMB LES ASPIRACIONS DE L'ECOLOGISME NACIONAL, VERD I D'ESQUERRES ?

CATALUNYA POT TORNAR A TENIR UN GOVERN DE DRETES.

SUPORT SAURA.

Anònim ha dit...

Buenu pues suport a saura

Anònim ha dit...

visca l'anarquia

Anònim ha dit...

si nou us agrada l'esquerra verda

FOTEU EL CAMP D'UNA VEGADA I VISCA INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS

o aneu a fer la pilota al ARTUR MAS i el PP

ICV FORTS I INDEPENDENTS

Anònim ha dit...

quina nivell de rancunia es despren del/la comentarista que ha escrit el darrer comentari. Comentarista dic perquè no es pot parlar de company o companya.

Anònim ha dit...

lo de revolta global pot esta be pero malament anem si ja comencen amb sectarismes...com no deixar participar a euia al FSCAT i despres requiminar que no han participat...aixi no